čtvrtek 6. dubna 2017

Hra 33: Šest Ran do Klobouku (1986)


Šest Ran do Klobouku
Vývojář: SPL
Vydavatel: SPL
Vydáno 1986 pro ZX Spectrum
Žánr: Vzdělávací hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Šest ran do klobouku je vědomostní hra podle stejnojmenného televizního pořadu České televize, kterou provází staří známí Bob a Bobek. Pravidla jsou podobná, i když ve hře lehce modifikovaná. Hra je rozdělena do dvou částí, v té první dostanete postupně 10 otázek s 3 možnostmi, kdy pokaždé si můžete vybrat o kolik bodů chcete hrát (100, 200, 300, 500).  Maximum je tedy 5000 bodů, ale stačí získat 3000, protože cílem je získat 6 míčků, kdy každý dostanete za 500 bodů. 

První otázka za 500
Když se nedaří...

Otázky jsou hodně těžké, často se jedná o typ otázky "Co je to ... ?", kdy se objeví nějaké obskurní slovo, které někdo naposledy použil před 80 lety a my máme uhádnout, co to slovo znamená. Pár příkladů: Žufeň, Kuki Muki, Lončák, Trnopuk či Pukanec. Všechny otázky si můžete díky Paverovi prohlédnout tady.

Hru si pravděpodobně budete muset párkrát zahrát a správné odpovědi si zapamatovat, protože pochybuji, že tohle někdo ví. Otázek je kolem stovky. 

Konečně jsem získal 6 míčků
Druhá část hry, kdy se snažím hodit míčky do klobouku

Pokud tedy získáte 3000 bodů, hra se přesune do druhé části, kdy se na obrazovce objeví pohybující se klobouk, do něhož musíte míčky hodit. Za každou trefu je dalších 1000 bodů. Je nutné trefit všechny, tzn. získat 9000 bodů, jedině pak se můžete podepsat na klobouk, čímž hra končí! Tato část je o dost lehčí a nevyhrát ji můžete jen pokud ji podceníte (což se mi samozřejmě stalo). 

Stačí minout jediný míček a skončili jste
Vítězství - na klobouku bylo místo přesně pro můj nick

Verdikt: Hra samotná je udělaná dobře, jen si za inspiraci vzala nepříliš povedený a nezábavný pořad, ve kterém jsou největším vzrušením chvíle, kdy soutěžící hází ze 2 metrů míčky do "klobouku", takže sama nemůže být o moc lepší. 
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat