sobota 22. dubna 2017

Hra 56: Šachový Program (198?)


Šachový Program
Vývojář: Tesla Piešťany
Vydavatel: Tesla Piešťany
Vydáno 198? pro PMD 85
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Již jsem tu měl šachy pro počítač IQ-151, teď se podívám na verzi pro PMDčko. Program vznikl v Piešťanech, kde se vyráběl samotný počítač a byl obsažený přímo v ROM modulu. Později vznikla i verze pro počítač Consul 2717 (Zbrojováček), ale ta se liší jen tím, že jsou texty přeložené do češtiny, takže se jí zabývat nebudu. 

Na fanwebu je poměrně slušný popis hry i s postupem spuštění, naštěstí ale později někdo udělal i "páskovou verzi", na kterou jsem zvyklý a je jednodušší ji spustit. 

Začátek hry

Hra se krkolomně ovládá tím, že pomocí kláves "F2" až "F9" napíšete např. "A2A3", čímž na začátku hry pohnete bílým pěšákem o pole dopředu. To je asi největší slabina hry, raději bych toto volil pomocí kurzoru. Lze si zvolit obtížnost od 0 do 9, nebo pomocí klávesy "P" přejít do editačního módu, kde lze s figurkami různě manipulovat a vytvořit si tak nějaký "šachový problém" pro řešení.

Najdeme zde i pokročilé šachové techniky jako je rošáda, nebo "braní mimochodem". Hra ohlásí pat / šach / mat jednoduše pomocí vykřičníku v dolní části obrazovky. Jakmile jsem zahlásil mat (viz obrázek níže) a zkusil "vyhodit" protivníkova krále, tak hra zamrzla. Možná to není bug a mělo to tak být, nevím.

Mat - černý král už neměl kam jít, tak se rozběhl směrem ke mě.

Verdikt: Dobře udělané šachy, u kterých mi vadí asi jen krkolomné ovládání.
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat