pátek 25. srpna 2017

Hra 105: Geografie Evropy (1987)


Geografie Evropy
Vývojář: Martin Vlk
Vydavatel: MVSoft
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Vzdělávací hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Vzhledem k momentálnímu nedostatku času jsem se rozhodl odsunout hry "Apollo" a "Diktátor" na později a upřednostnit kratší hry tak, abych stihl vydal alespoň nějaké články. A jelikož jsem minule psal o hře "Člověče, nezlob se!" (1987), která vyšla v kompilaci "Hry v MZ-800 č.4", tak proč se rovnou nepodívat i na zbylé tři hry, že? 

Tou první je "Geografie Evropy", aneb opět tu máme oblíbené hádání názvů měst tak, jak jsme to viděli už v úplně první recenzované hře "Města v Československu" (1984). Tentokrát ovšem nepůjde jen o města v naší krásné zemi, ale v celé Evropě. 

Začátek hry
Druhá série otázek

Na začátku zadáte svoje jméno a pak se vám hned zobrazí mapa Evropy. Hra je rozdělená na dvě série po deseti náhodně vybraných otázkách - v té první se vybere pozice na mapě a zobrazí se šest možností - názvů měst. Pomocí kláves 1 - 6 vybereme správnou odpověď. Ve druhé sérii se hra zeptá na konkrétní město a musíme určit jeho správnou pozici, opět ze šesti možností. 

Za každou správnou odpověď dostanete jeden bod, celkem jich lze tedy dostat až 20. Některé názvy měst jsou v poněkud zvláštním tvaru - např. Athény jsou zde jako "Athine", což Google překladač vyhodnotil jako albánský překlad. Bukurešť je zde jako "Bucuresti", což je zase rumunsky. Většina ostatních názvů je v anglickém tvaru. Je to trochu nešťastné, ale naštěstí člověk většinou pochopí, o jaké město se jedná. 

Žádné vyhodnocení otázek tu bohužel nenajdeme, po té poslední jsme kopnuti zpět do hlavního menu, kde se objeví nápis "Dosavadní rekord drží: jméno  X bodů". 

Žádné vyhodnocení tu nenajdeme, vypsán je pouze dosavadní rekord

Verdikt: Slušně zpracované hádání měst - dobře se to ovládá, jen ta obtížnost by mohla být možná trochu vyšší a chybí tu obrazovka s pořádným vyhodnocením hry.
Hodnocení: ***/10

Žádné komentáře:

Okomentovat