čtvrtek 3. srpna 2017

Hra 99: Glutton (1987)


Glutton
Vývojář: Peter Gregorovič & Jaroslav Szczurek
Vydavatel: GB Soft
Vydáno 1987 pro PMD 85
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Při pohledu na hru Glutton (v překladu "žrout") se asi každému vybaví legendární Pac-man a vskutku - ovládáme zde postavičku, kterou musíme navigovat bludištěm, sbírat tzv. boby a zároveň se vyhýbat nepřátelům.

Rozdíly tu ovšem jsou a to velice podstatné - nepohybujeme se pouze po jedné mapě, ale najdeme tu soustavu 4x4 vzájemně propojených obrazovek. Nebudou nás pronásledovat čtyři duchové, ale na každé obrazovce pouze jedna potvora, která kopíruje pohyb hráče a snaží se k němu dostat co nejkratší cestou, takže je poměrně jednoduché předvídat její pohyb a někde jí "zaseknout", aby byl klid na sbírání.

Začátek hry - hráčův žrout je v levém horním rohu
Mapa celé hry; Zdroj: pmd85.borik.net

Cílem hry je sebrat určený počet bobů - toto číslo vidíte v pravé části obrazovky jako "residual bobs", čili "reziduální boby", což je poměrně zvláštní překlad. Celkem máte pět životů - pokud vás potvora chytí, o jeden přijdete, zůstanete na současné pozici a jen potvora se vrátí tam, kde začala. Jinými slovy, pokud zemřete na špatném místě, už se odtamtud nemusíte dostat a můžete si hru dát od začátku. 

Není žádný způsob, jak potvoru zabít, takže nezbývá, než utíkat. Aby to nebylo tak jednoduché, úrovně se po určitém čase mění - tu a tam přibude nebo zmizí nějaká ta zeď, což může dost zamíchat kartami. Pohyb bohužel není plynulý, ale postavy skáčou po čtvercích. 

Sebráno 629 bobů, zbývá už jen 1348!
Jeden z bobů je ve zdi - budu muset počkat, až se úroveň změní a průchod uvolní.
Zbývá sebrat poslední bob - jak vidíte, ve hře jich je celkově více, než je potřeba, lze tedy některé vynechat.

Poté, co jsem sebral poslední potřebný bob, mě hra hodila do "druhého levelu", což v tomto případě znamená začít od začátku a sbírat, dokud nepřijdeme o všechny životy. Prostě klasická možnost ještě si vylepšit skóre. Jinak jsem ale nezaznamenal jakoukoliv změnu, takže dohráním první úrovně považuji hru za dokončenou.

Jsem v levelu 2, ale hra je úplně stejná

Verdikt: Pac-man mě nikdy moc nebavil, tady je hratelnost navíc stížená pohybem po čtvercích - ta plynulost pohybu mi vážně chybí. Na druhou stranu tu máme více navzájem propojených obrazovek, což dělá hru atraktivnější. 
Hodnocení: ***/10

Žádné komentáře:

Okomentovat