sobota 28. října 2017

Hra 128: Podraz 3 (1987)


Podraz 3
Vývojář: Petr Kretschmer & David Škoudlil
Vydavatel: PetacoSoft & David's Soft
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další port Fukovy hry Podraz 3 (1986) ze ZX Spectra - minule jsme se podívali na verzi pro Atari, dnes prozkoumáme verzi pro počítače Sharp. Ta se mi celkově líbila víc jak zmíněná Atari verze - máme tu úvodní obrázek, který není tak povedený jako v původní verzi, ale alespoň něco. To stejné hudba - je tady, ale že by byla dobrá, to se říci nedá.

Hlavní rozdíl je zde v tom, že se na obrazovku vejde více informací, takže třeba čtení zpráv probíhá ve spodní části "hlavní obrazovky". Klasicky jsou lehce změněné texty (občas rozšířené o informace navíc), přičemž ve většině anglických slov je chyba. 

Nastínění příběhu
Hlavní obrazovka hry & čtení zprávy
"Lodget in system" a hackování ASCII kódu

Hra jinak probíhá stejně jako její předloha, nejsou tu žádné rozdíly. Pokud vás zajímá příběh a mechanismy hry, odkážu vás na původní článek. Uživatelské rozhraní je celkem povedené, ale strašně zdržují zvukové efekty, kdy musíte počkat, než se telefonní číslo vytočí, apod.

Na konci na vás vyskočí "FUJ" obrazovka - autoři asi neschvalují vaše konání ve hře. Sice okrádáte zloděje, ale stále je to krádež. Jinak zjistil jsem, že existuje ještě druhý port této hry pro Sharp, takže ten prozkoumáme hned v dalším článku.

Autoři nebyli schopní napsat ani slovo "America" bez chyby
Jména autorů
Vítězství! 

Verdikt: Tento port přináší oproti své předloze zajímavé změny v uživatelském rozhraní. Každopádně je to povedenější, než verze pro Atari, přesto stále považuji originál za lepší volbu.
Hodnocení: *****/10

Žádné komentáře:

Okomentovat