úterý 28. listopadu 2017

Hra 141: Hon na Trpaslíka (1987)


Hon na Trpaslíka
Vývojář: JSS
Vydavatel: JSS
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Textová hra v originále pojmenovaná Hunt the Wumpus (1975) si cestu našla i na počítače Sharp. Hráč se ocitá v jeskyni, což není nic jiného než bludiště 20 navzájem pospojovaných místností, každá místnost má 3 dveře vedoucí do dalších místností. Cílem je najít zde trpaslíka (Wumpus) a střelit ho šípem do zadku. 

Pravidla #1
Pravidla #2
Začátek hry

Hráč se na začátku ocitá na náhodném místě a může se buď přesunout do jedné ze tři dostupných místností, nebo vystřelit šíp, který může proletět až 5 navazujících místností. Ve dvou pokojích nalezneme bezedné propasti - pokud sem vkročíte, zemřete a nastává konec hry. V dalších dvou pokojích jsou netopýři, kteří hráče vezmou a přenesou ho do náhodné místnosti. Zároveň pokud hráč vejde do místnosti s trpaslíkem, tak ten se vzbudí a hráče sežere. Je tedy nutné zjistit, kde trpaslík je a ze sousední místnosti ho střelit šípem.

Jak to udělat? Vždy se zobrazují nápovědy, co se nachází v sousedních místnostech. Může se tak vypsat text např. "Cítím trpaslíka" nebo "Pozor, propast!" a na hráči je odvodit si, jaké místnosti se tato nápověda týká. Mapa je samozřejmě při každém rozehrání jiná. Bohužel střílení šípem přes více místností moc nefunguje a končí bugem. Stejně tak pokud vejdete do místnosti, kde je trpaslík, tak ten vás nesežere, což hru ulehčuje. 

Spadl jsem do propasti
Vítězství !

Verdikt: Port hry z roku 1975, který navíc nefunguje úplně 100 % podle původních pravidel. Zdá se, že některé mechanismy bylo moc komplikované naprogramovat, a tak se prostě do hry nedostaly. 
Hodnocení: */10

Žádné komentáře:

Okomentovat