pátek 2. února 2018

Hra 162: Boulder Dash (1987)


Boulder Dash
Vývojář: Petr Štefek
Vydavatel: Sonny-Soft
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Hra čerpající inspiraci v legendární hře Boulder Dash (1984) pro Atari. Tato verze pro počítače Sharp (klon pro PMD 85 jsme tu již měli) je ovšem hodně okleštěná - pořád jde o kopání a sbírání diamantů, přičemž si musíme dát pozor, aby nám na hlavu nespadl nějaký ten balvan.

Na rozdíl od originálu tu ovšem nenajdeme pokročilejší věci jako jsou nepřátelé a ani tu nemůžeme spustit tzv. "řetězovou reakci" - vždy spadne jen balvan v okolí postavy a to jen o jedno políčko a zároveň pokud je nad ním třeba druhý, tak ten klidně zůstane viset "ve vzduchu" a nepůsobí na něj gravitace. Hra se tím stává podstatně lehčí, ale nutno říci, že také nudnější. 

Začátek hry
Dokončení úrovně
Pravidla gravitace tady fungují tak napůl

Hra je rozdělaná na několik úrovní, kdy pokaždé máme časový limit 200 sekund, během kterého musíme sebrat určený počet diamantů (tento údaj vidíme vpravo nahoře jako ukazatel "Hi"). Pokud se nám to povede, získáme odměnu do celkového skóre podle vzorečku "sebraný počet diamantů + počet zbývajících vteřin" a dostaneme se do dalšího levelu, který má jiné rozložení kamenů a je nutné sebrat ještě více diamantů. 

Pokud nám na hlavu spadne balvan, diamant či nestihneme sebrat určený počet diamantů, ztratíme jeden z celkových tří životů. Pokud ztratíme všechny, ukáže se nám celkové získané skóre. Já se dostal až do úrovně, kdy po mě hra chtěla sebrat vyšší počet diamantů, než vůbec na obrazovce bylo, tudíž nebylo možné pokračovat. 

V úrovni nebyl dostatek diamantů pro pokračování
Nové hi-score

Verdikt: K originálnímu Boulder Dashi má tahle hra daleko, přesto se jedná o jeho poměrně hratelný klon. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat