pátek 2. března 2018

Hra 175: Rallye (1986)


Rallye
Vývojář: Antonín Strejc
Vydavatel: Komenium
Vydáno 1986 pro IQ-151
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Velice podobnou hru "Cesta" (198?) jsme tu již měli, Rallye je ale přece jenom o nějaký ten kus propracovanější a lepší. Na úvodní obrazovce uvidíme blikající auto a poté se dočteme, že jsme "řidiči soutěžního automobilu" a naším cílem je sbírat tečky na trati a přitom se udržet na silnici, která je ohraničená hvězdičkami (překážkami), do kterých nesmíme nabourat, jinak následuje konec hry.

Náš automobil z úvodní obrazovky
Instrukce
Začátek hry

Rychlost automobilu, který je vyobrazen jednoduchým čtverečkem, hráč neovládá - brzdit ani přidávat tady nejde. Ovládáme pouze zatáčení do stran, přičemž si můžeme vybrat mezi normálním zatočením (o jedno políčko) a prudkým (o dvě), což se může občas hodit.

Za každou tečku dostaneme jeden bod a zároveň na obrazovce vidíme zbývající vzdálenost do cíle - pokud se nám tam podaří dojet, tak si můžeme získané body zapsat do výsledkové tabulky. Cokoliv nad 100 bodů je dobrý výkon.

Sebrat tečky není tak jednoduché, jak se zdá
Vyboural jsem se těsně před cílem
Konečně jsem dokázal dojet !

Trať není stále stejná, ale máme tu několik úseků, které jsou předem dané a hra je složí dohromady v náhodném pořadí. To je docela chytré, protože náhodné generování by mohlo dopadnout všelijak a takto alespoň hráč může jednotlivé úseky natrénovat. Obtížnost je tak akorát - sbírání teček není úplně snadné a snaha o jejich získání často vede k bouračce a nedokončení závodu.

Zápis do tabulky mistrů
118 bodů! Pochybuji, že se najde někdo, kdo mě překoná

Verdikt: Co se týče závodních her, tak toto je asi maximum, co šlo na počítačích IQ-151 vytvořit.
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Tato hra se opravdu dá hrát a blikající auto v úvodu potěší.

    OdpovědětVymazat