pondělí 16. dubna 2018

Hra 199: BS Mix (1988)


BS Mix
Vývojář: Slavomír Lábsky
Vydavatel: Busy Software
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

BS Mix, nebo Busy Mix je další kolekce několika her, což nemám rád, protože nikdy nevím, jestli se každé hře věnovat jednotlivě, nebo to vzít v jednom článku. Ale jelikož ani tady nenajdeme žádné světoborné hry, tak tomu věnuji jen souhrnný článek. Některé hry jsou datovány už od roku 1987, ale v samotném menu je uveden rok 1988, takže zapíšu oficiálně ten. 

Menu s výběrem her
Hra "Dražba"
Výhra v dražbě

1) Dražba - zvláštní hra, kde dostaneme 12500 Kčs, tu stejnou částku dostane i počítač, a poté jdeme na dražbu, kde se vyskytují různé předměty od těch normálních jako jsou magnetofon, socha či modranská keramika, až po hodně zvláštní typu výborné vysvědčení, modré z nebe, včerejší den. Na nás je podávat nabídky a vyhrát v dražbě nad počítačem. 

Taktika je jednoduchá - donutit přihazováním protivníka, aby za pár předmětů zaplatil přemrštěnou sumu a když už nemá žádné peníze, tak za minimální částky skoupit zbytek. Když už nám dojdou peníze, tak můžeme dražbu ukončit a následuje vyhodnocení. Kdo získá více bodů, vyhrává. 

2) Očko - klasická karetní hra "Oko bere" či "21", kterou jsme tu už také měli několikrát. Lízáme si karty a musíme se co nejvíce přiblížit součtu 21. Pokud ho ale překročíme, tak prohráváme. Cílem je obrat bankéře o všechny peníze. Pro rychlou výhru stačí dát 2x all-in. 

Na začátku Očka můžete sejmout balík karet na libovolném místě
Karetní hra "Očko"
Výhra ve druhé hře

3) Hádanie 1 z 21 - není hra jako spíše karetní trik. Vyberete si kartu a počítač vám ukáže karty rozdělené na 3 hromádky. A vy mu musíte třikrát říct, ve které se vaše vybraná karta nachází, načež se stane magie a počítač správně uhádne vámi myšlenou kartu.

4) Beamrider - nejzajímavější hra, klasická obrana planety před UFOuny, kteří létají po jednom a musíte je sestřelit dříve, než se dostanou dolu. Máte na to celkem 4 lodě a 35 nábojů. Pokud se UFOun dostane přes vás, znamená to 10 % zničení Země. Pokud toto číslo přesáhne 50 %, tak máte problém. Na obrazovce může být v jednu chvíli jen jedna střela, takže je nutné mířit přesně. Po zničených nepřátelích zůstávají na obrazovce výbuchy. 

Karetní trik "1 z 21"
Hra "Beamrider"
Vyhodnocení Beamrideru

5) Traf ma - primitivní hra, kde běží nepřítel zleva doprava a vy ho musíte střelou trefit, jinak se dostane o řádek níž a tak pořád dokola, dokud není až u vás. Pokud se vám to podaří, tak další protivník běží rychleji a začíná níže. Vyhodnocují se vystřelené náboje, trefené lodě a efektivnost střelby. 

6) Logik - známá logická hra Logik, kterou jsme tu už měli několikrát. Hádáte číslo, na začátku si můžete zvolit kolikaciferné bude. Hra vám jen po každém tipu sdělí, kolik číslic je správně na správném místě a kolik jich je správně ale na špatném místě. 

Hra "Traf ma" - po každém zásahu následuje toto dílčí vyhodnocení
Vyhodnocení "Traf ma"
Hra "Logik"

7) Hádání čísla přímo - hráč nebo počítač si myslí číslo od 1 do 20. No a musíte ho uhodnout tím, že ho napíšete a ten druhý odpoví špatně/správně. To je teda hra!

8) Hádání větší - menší - v podstatě varianta předchozí "hry". Jeden z hráčů si myslí číslo od 1 do 1000 a druhý hádá. Dozví se jen, jestli je hádané číslo větší, nebo menší než jeho tip. 

9) jen zobrazí kód hry. 

Tohle je ta nejhorší hra, co jsem kdy hrál
Tohle je druhá nejhorší hra, co jsem kdy hrál

Verdikt: Sbírka špatných her, ze kterých nejlepší je arkádový Beamrider a nejzajímavější Dražba. Pak tu máme ještě karetní Očko a logickou hru Logik, jejichž zpracování za moc nestojí. O zbývajících "hrách" škoda mluvit. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře:

  1. Jeeej vdaka za recenziu :) Vzhladom k tomu, ze v case pisania vecsiny hier som so ZX Spektrom iba zacinal, basic sa iba ucil a strojak este vobec nevedel, aj dva body z desiatich su v podstate skvele ohodnotenie :) A to aj vzhladom na to ze rozne skvele slavne tituly od Fuxoftu a Sybilasoftu maju maximalne tak 5/10.

    Vsetky hry v kolekcii BSmix som napisal ako samostatne basicove programy este v roku 1987, velmi kratko na to ako som si kupil moje vobec prve ZX Spectrum (Delta z Prioru za 6300 Kcs). Uplne prva bola "Traf ma!", ktoru som napisal len tyzden po kupe ZX Spektra.

    Niektore hry som neskor v roku 1988 este mierne doladil a vsetky spojil do tejto kolekcie BSmix. Preto v programe sice uvadzam release rok 1988, ale spravnejsie by malo byt 1987.

    Niekedy v tom case som sa zoznamil aj s najlepsim grafickym programom pre ZX: ART Studio. Bol som nadseny z toho ako pekne rychlo vie kreslit kruznice a tiez aj z rychlosti fill-u (v porovnani s pomalym FILL-om v BetaBasicu ide ten v ART studiu doslova ako namydleny blesk). Preto je ten uvodny obrazok taky aky je :)

    A este pre uplnost, "oficialna" stranka kolekcie BSmix je tu:
    https://busy.speccy.cz/tvorba/bsmix.htm
    ale vecsina z toho, co som tam napisal (hlavne co sa tyka popisu hier) je uz napisana aj v tejto recenzii.

    Busy
    (autor)

    PS: Pozeram ze mate v databaze aj moju dalsiu hru "3D Labyrint". Nenapisali ste recenziu aj na nu ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, o té stránce jsem nevěděl. Je vždy zajímavé slyšet historii vývoje od samotného autora :) Na "3D Labyrint" samozřejmě dojde také až přijde na řadu. Jedu chronologicky podle data vydání.

      Vymazat